2015. április 29., szerda

Mi történik, ha megszünteted a cukrot az étrendedből?

A cukrok lehetnek természetesek vagy az élelmiszerekhez hozzáadott cukrok. Éppen ezért lehetetlen, hogy teljesen kiiktassuk a cukrot az étrendünkből, a cukrok természetesen jelen van ugyanis számos olyan alapanyagban is, mint a gyümölcsöt, a zöldségek és a tejtermékek. Előfordulhat azonban, hogy rengeteg előnnyel jár már az is, ha csökkentjük a cukrot az étrendünkből, illetve, hogy helyettük sok tápanyagban gazdag ételt választunk és nem más egészségtelen összetevőkkel helyettesítjük a cukrot, mint például telített zsírokkal.


Szabályozhatóvá válik a vércukorszint

Az bizonyos, hogy jobban képes leszel ellenőrzésed alatt tartani a vércukorszinted, ha elkerülöd a hozzáadott cukrokat, mivel azoknak igen magas a glikémiás indexük. A Linus Pauling Institute Mikrotápanyagokkal foglalkozó Információs Központja is azt javasolja, hogy a vércukorszint szinten trtása érdekében érdemes a lehető legminimálisabbra fogyasztani a cukorfogyasztást. A magas glikémiás étrend, ami általában magas cukortartalmú is egyben, fokozhatja a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is. Ezenfelül a finomított gabonatermékek is igen nagy arányban tartalmaznak cukrokat. Ne feledjük el azt sem, hogy a glikémiás index nem veszi figyelembe az étel tápanyagtartalmát, tehát a alacsony glikémiás indexű élelmiszerek is lehetnek tápanyagban szegények, illetve magas zsírtartalmúak, tehát egészségtelenek.

Persze ez nyilván nem jelenti azt, hogy a cukrot ne lehetne más, szintén édes anyagokkal helyettesíteni. Ott van például a nyírfacukor vagy a stevia, amelyek kiválóan alkalmasak a hagyományos cukor helyettesítésére, egyrészt, mert glikémiás indexük alacsony, másrészt azért, mert végeredményben ezek nem is cukrok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése