2015. április 2., csütörtök

A hagyományos fogkrémekben található kémiai anyagok

A fogkrémeket az 1870-es években kezdték el tégelyekben árusítani és a ma is használt nyomható, műanyag borítást az 1890-es években találták fel. Azonban ezóta a fogkrémek összetevői nagymértékben megváltoztak, ahogy a tudomány is fejlődött. Jelenleg például csak a Colgate 16 típusú fogkrémet gyárt, amelyeknek egyenként saját egyedi összetevői vannak. Azt azonban fontos tudni, hogy a fogkrémben található aktív kémiai összetevők hatással vannak az emberi testre, ugyanakkor ezk közül a töltőanyagok, a színezékek, az illatanyagok, az ízanyagok és a hordozók inaktív részek, melyek sok esetben lehetnek károsak is. A részletes tudományos vizsgálatok még tovább bonyolítják a fogkrémek fajtáit a mai világban. De iyen vegyi anyagok is vannak általában jelen a fogkrémekben?


Az antimikrobiális vegyületek

A fogkrém antimikrobiális vegyületeinek köszönhetően csökken a szájüregi baktériumok növekedése. A hagyományos fogkrémekben általában ezek az antimikrobiális vegyületek a hexatidin, a cink-citrát, a triklozán, az amiloglükozidáz, a glükóz-oxidáz, a nátrium-flourid vagy a nátrium-monoflour-foszfát. A triklozán a fogakban található kopolimerhet kötődik, így 12 órás védelmet nyújt. A szájüregi baktériumok csökkenése pedig lehetővé teszi, hogy folyamatosan friss levegőhöz jussunk, mivel ezek az orrüregből is lassanként eltávolodnak.


A fogkrémekben igen sokféle kemikália található, ami egyébként azt is jelenti, hogy sokféle olyan anyag, ami esetlegesen káros lehet a szervezetünkre. Éppen ezért fontos egyébként, hogy igyekezzünk olyan fogkrémeket találni, melyek nagyrészt természetes anyagból vagy nyírfacukorból állnak össze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése