Mi az a cukor?
A cukor szénhidrát. Természetesen előfordul a növényekben és nélkülözhetetlen energiaforrás az emberi szervezet számára. A növények a fotoszintézis során termelnek cukrot, ami számukra az energiatárolás szempontjából fontos.
Szacharóz
A legtöbb ember ha cukorról beszél, akkor a szacharózra gondol. Ez egy diszacharid, ami glükózból és fruktózból épül fel. Sok formában elérhető: kristálycukor, porcukor, szacharóz, melasz.
A cukor alternatívái
Az egyik legalapvetőbb cukor a glükóz, ami egy monoszacharid. A glükóz építi fel a sejtjeinket, szabályozza az anyagcserét és ez az agy fő energiaforrása. A fruktóz is egyszerű cukor, ami megtalálható a mézben és a gyümölcsökben. Néhány növény édes nedveket termel, amikből szintén lehet cukrokat előállítani: így készül a nyírfacukor vagy az agave nektár is.
Forrásaik
A cukor növényekből készül. Leggyakrabban a cukorrépából és a cukornádból készítenek cukrot. De ezenkívül a nyírfa és a kukorica rostjaiból is képesek kinyerni az édes anyagokat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése