2013. május 27., hétfő

A nyírfacukor mellékhatásai


A nyírfacukor egy édes cukoralkohol. A fogorvosok közül sokan ajánlják ezt a természetes édesítőszert, mert kémiai összetétele megakadályozza, hogy a szájban a baktériumok savakat képezzenek - ez a fő oka a fogszuvasodásnak. Kis mennyiségben a nyírfacukrot megtaláljuk a gyümölcsökben, a zöldségekben, de a rágógumikban, a köhögés elleni szirupokban és a cukorkákban is felhasználják összetvőként. Az American Diabetes Association szerint a nyírfacukor mérsékelt mennyiségben teljesen biztonságos. Ugyanakkor túl nagy mennyiségben fogyasztva bonyodalmakat okozhat. A mellékhatások ritkák, de fontos őket ismerni, mielőtt rendszeresen kezdenénk el használni ezt az édesítőszert.



Hasmenés

Naponta 40 grammnál több xilit elfogyasztása gyomorpanaszokat és hasmenést okozhat az arra érzékenyeknél. A cukoralkoholok, mint a xilit, hashajtó hatással van a szerveztre, mivel nem vagyunk képesek teljesen megemészteni ezeket az anyagokat.


Emelkedett vércukorszint

Ha cukorbetegek vagyunk, akkor érdemes körültekintően fogyasztani a nyírfacukrot, mert ez az édesítőszer kis hatással ugyan, de befolyásolhatja a vércukorszintet és az inzulinigényt. A cukoralkoholok az 1-es típusú cukorbetegség esetében nagyon megemelheti a vércukorszintet. A cukorbetegeknek napi 70 gramm mennyiség ajánlott.


Allergiás reakció

A nyírfacukor allergiás reakciókat is kiválhat. Ennek tünetei lehetnak a csalánkiütés, a bőrkiütés, a légzési nehézség, a száj és a kezek duzzanata, a szédülés, a hányás, a mellkasi szorító érzés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése