2016. január 7., csütörtök

A cukorbetegek is fogyaszthatnak nyírfacukrot és más cukoralkoholt?

A cukorfogyasztás csökkentése nem feltétlenül jelenti azt, hogy édességek nélkül kellene maradnunk. Léteznek ugyanis a cukoralkoholok, közülük is a legismertebb a nyírfacukor, amelyek természetes forrásból származó édesítőszerek és amelyekkel olyan élelmiszereket lehet készíteni, amelyek megnyugtatják az édesszájúakat is, anélkül, hogy “túlfeszültséget” okoznának a vércukorszintben. Ezeket félrevezetően cukoralkoholnak hívják, de igazából sem nem cukrok, sem nem alkoholok, viszont viszonylag biztonságosak bárki számára, beleértve a cukorbetegeket. Azonban fontos tudni azt is, hogy a nyírfacukor fogyasztása nem kockázatmentes. Ha cukorbetegségben szenvedünk, akkor a cukoralkohol bevitelét is figyelemmel kell kísérni és a nyírfacukrot is mértékkel érdemes fogyasztani.


A cukoralkoholok és a mesterséges édesítőszerek

A mesterséges édesítőszereket, mint például a szacharint és az aszpartámot gyakran használják az asztali ckor helyettesítésére, mivel általában nulla kalóriát tartalmaznak és nincsen bennük szénhidrát. A cukoralkoholok ezzel szemben körülbelül 2,6 kalóriát tartalmaznak grammonként és egy kis mennyiségű szénhidrátot is. Azonban mindkét kategóriát általában biztonságosnak tekintenek, a cukorbetegek bátran használhatják mindkét változatot, azonban az American Diabetes Association kimondja, hogy a cukoralkoholok fogyasztását nem szabad túlzásba vinni. A cukoralkoholok még a nem cukorbeegek esetében is nagy mennyiségben okozhatnak puffadásokat, gázokat és hashajtó hatása is jelentkezhet, ami laza székletet és hasmenést eredményezhet. Az FDA szabályozza a mesterséges édesítőszerek és a cukoralkoholok fogyasztását, és ez a szervezet állaánosan biztonságosnak ismeri el mindkét kategóriát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése