2016. január 18., hétfő

A barna cukor és a fehér cukor

Lehet, hogy a finomított fehér cukor helyett barna cukrot tettünk a kosárba, mert azt éreztük, hogy ez egészségesebb választás lehet az egész család számára. Sajnos azonban ha így gondolod, akkor ki kell, hogy ábrándítsalak: a nyers vagy finomított fehér cukorhoz képest a barna cukor nagyjából ugyanolyan hatással bír, állítja az amerikai Egészségügyi Minisztérium. A barna cukor fő előnyei sjnos kimerülnek a megjelenésében, a benne található melasz ízében és abban, hogy némiképpen több ásványi anyagot tartalmaz.


Ásványi anyagok

A nyers és a barna cukor egyaránt több ásványi anyagot tartalmaz, mint a finomított fehér cukor, de csak azért, mert bennük még jelen van a melasz. Míg a barna cukor egy hangyányi mennyiségű kalciumot, káliumot, vasat és magnéziumot biztosít a szervezet számára, be kell látni, hogy ezek az összegek túlságosan kicsik ahhoz, hogy valódi egészségügyi ellátásra alkalmasak legyenek, magyarázza a The New York Times egyik cikke. Egy teáskanál barnacukor mindössze 0,02 milligramm vasat tartalmaz, ami eléggé apró összeg, ha azt vesszük, hogy a férfiaknak ebből az ásványi anyagból naponta 8 milligrammot, míg a szülőkpes korú nőknek 18 milligrammot kellene szedniük.


Íz

A nyerscukor és a barnacukor kissé más ízű a melasznak köszönhetően, ami mindenképpen előnynek számít, amennyiben szeretjük a melasz ízét. A barna és a nyerscukor 5, illetve 10%-ban tartalmaz melaszt, állítja a New York Times és hozzáteszi, hogy a sötétebb barna cukorban nagyon összegű melasz van jelen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése