2015. november 17., kedd

Szorbit a cukorbetegeknek

A cukoralkoholokat, mint például a szorbitot vagy a nyírfacukrot, gyakran használják cukorpótlóként számos ételben. A nyírfacukor és a szorbit gyakran megtlálható a cukormentes élelmiszerekben, a szorbit körülbelül fele olyan édes, mint a hagyományos cukor, a nyírfacukor körülbelül ugyanolyan édes, de mind a két fajta kevesebb kalóriát tartalmaz adagonként. A cukorral ellentétben a nyírfacukor és a szorbit is könnyen metabolizálódik, és alig vagy egyáltalán nem igényelnek semmiféle inzulinválaszt, valamnt nem okoznak drasztikus változásokat a vércukorszintben.


Források

A szorbitot gyakran használják azokban az élelmiszerekben, ahol cél a nedvesség elvesztésének megakadályozása, így lehet például stabilizálni a sütemények és a csokoládé textúráját. A szorbit ezenfelül képes ellenállni a drasztikus hőmérséklet-változásoknak, ami hasznos lehet néhány étel szavatossági idejének kitágításában. A szorbit megtalálható a cukormentes élelmiszerekben, beleértve a rágógumikat, a cukorkékat, a süteményeket, a lekvárokat, a jégkrémeket és a fagyasztott deszerteket. Azt is megállapították, hogy bizonyos nem élelmiszeripari termékekben is jól használható a szorbit, mint például fogkrémben és a szájvízben. A szorbit segít abban, hogy anélkül édesítsük az adott élelmiszert, hogy fogszuvasodással kelljen számolni.


Szorbit és a cukorbetegség

Fontos, hogy a cukorbetegség alatt még a szorbittartalmú cukormentes élelmiszereket is mértékkel fogyasszuk, hisen nagy mennyiségben ezek is megemelhetik a vércukorszintet és megnövelhetik az inzulinválaszt. Míg a szorbitot fel lehet használni a cukor helyett, fontos tisztában lenni azzal, hogy még ez a cukoralkohol is jelentős mennyiségű szénhidrátot tartalmaz, így a cukorhoz hasonlóan egy idő után megemelheti a vércukorszintet. A cukormentes túlzott bevitele is felesleges kalóriabevitelhet, súlygyarapodáshoz és a vércukorszint csökkent ellenőrzéséhez vezethet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése