2015. október 13., kedd

Édesítőszerek a terhesség alatt 1.

Nagyon sok aggodalom van a terhesség alatti étrenddel és táplálkozással kapcsolatban. Az egyik ilyen aggály a mesterséges édesítőszerek és a terhesség között áll fenn. Lehet-e alkalmazni ezeket az édesítőszereket a terhesség alatt? Sok nő teljesen kivágja a cukrot a diétájából ez időre és olyan ételekre és italokra cseréli, amelyek mesterségesen édesítettek.


Alapinformációk

A mesterséges édesítőszerek olyan összetevők, amelyek megédesítik az ételeinket. Az édesítőszerekkel a kész termékekben is találkozunk, például az üdítőitalokban, a desszertekben, az édességekben és a süteményekben. Az édesítőszereknek két kategóriája van, amelyeknek van tápértéke (csak üres kalóriát jelentenek), illetve, amelyeknek nincs (üres kalóriákat nem tartalmaznak).


A nutritív édesítőszerek közé tartoznak a különféle cukrok, például a szacharóz, a dextróz, a méz, a kukoricaszirup, a cukor, a fruktóz és a maltóz. A cukoralkoholok és nutritív édesítőszerek, amelyek gyakran jelen vannak a cukormentesként felcímkézett élelmiszerekben. Technikailag persze a cukoralkoholok nem cukrok, de van bennük olyan kalória, amelyet a szervezet képes zsírrá alakítani. A cukoralkoholok közé tartozik a szorbit, a xilit, az izomalt, a mannit és a hidrogénezett keményítő.


A nem tápanyagdús édesítőszerek nagyon kis mennyiségben is elegendőek, mivel ezeknek jelentős az édesítő hatása. Ezek az édesítőszerek jelen vannak a diétás vagy csökkentett kalóriatartalmú ételekben és italokban. A kutatási eredmények egyelőre azonban korlátozottak, tehát nem tudni biztosan, hogy biztonságos-e rendszeres használatuk a terhesség alatt. A következő nem nutritív édesítőszerek biztonságosnak tekinthetőek a terhesség alatt is: stevia, aceszulfám-K, aszpartám, szukralóz, szachrin, ciklamát. Persze ezek közül leginkább a stevia használata ajánlott, ami sokkal természetesebb, mint a többi. A többit csak mértékkel lehet használni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése