2013. október 4., péntek

Nyírfacukor, izomalt, hasmenés

Az izomalt és a nyírfacukor olyan cukoralkoholok, amiket ma már megtalálunk a különböző cukormentes termékekben is. A cukoralkoholok kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a hagyományos cukor és nem emelik meg a vércukorszintet, mint a hagyományos édesítőszerek. Azonban a cukoralkoholok nagy mennyiségben történő fogyasztása hashajtó hatású lehet, az érzékeny egyéneknél komoly hasmenést válthat ki már kis mennyiségű nyírfacukor vagy izomalt elfogyasztása is. Ha a hasmenés nem oldódna meg pár nap alatt, akkor feltétlenül konzultáljon orvosával.


A hashajtó hatás

A cukoralkoholok azért biztosítanak kevesebb kalóriát a szervezet számára, mivel intesztinális szinten nem szívódnak fel teljesen. Ha egyszerre nagyon mennyiségű nyírfacukrot vagy izomaltot fogyasztunk el, akkor a fel nem szívódott cukoralkoholok a béltraktusban megerjednek és nagy mennyiségű víz fog felszapordni a gyomor-bél traktusban. Az erjesztés és az extra vízmennyiség magyarázza a cukoralkoholok hashajtó hatását. Azonban a legtöbb ember számára igen nagy mennyiségben kell elfogyasztani a nyírfacukrot vagy az izomaltot, hogy megtapasztalja a hasmenést. Kis mennyiségben áltlaában senkinél nem okoz gondot, így nagyon fontos, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket.


A poliolok

A poliol egy gyűjtőfogalom, ami az összes cukoralkoholt magába foglalja, így a nyírfacukrot és az izomaltot is. Ha valaki érzékeny a poliolokra, akkor előfordulhat, hogy nemcsak hasmenés jelentkezik nála, hanem hasi fájdalom, puffadás, felfúvódás stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése