2013. május 2., csütörtök

Xilit és a gyerekek

A nyírfacukor egy olyan cukormentes édesítőszer, ami egyre népszerűbb mint a cukorkák, rágógumik és fogkrémek édesítőszere. Bár a xilit potenciális egészségügyi előnyökkel bír, különösen hasznos a fogszuvasodás megelőzésében, mégis nagy mennyiségben fogyasztva némi egészségügyi kockázatot is jelent a gyermekek számára. Ha aggódik a xilit fogyasztása miatt, akkor érdemes konzultálni a gyermek orvosával.
A nyírfacukrot gyermekeknél leggyakrabban a fogszuvasodás megelőzésére használják, állítja a Pittsburgh Egyetem Orvosi Központja. A xilit segít megelőzni a fülfertőzéseket is és csökkenti a Streptococcus nevű baktériumokat mind a hallójáratban, mind a szájüregben. A nyírfacukor tehát egy antibakteriális szer is, emellett kiváló cukoralternatíva. A nyírfacukor gátolja azon baktériumok növekedését is, amik a fogszuvasodást, az ínygyulladást, a fülgyulladást okozzák. A xilit hatékony édesítőszer, ugyanakkor nem befolyásolja a vércukorszintet más típusú cukrokkal ellentétben.

Veszélyek
A nyírfacukor javasolt mennyiségben biztonságosnak tekinthető, állítja a Michigan Egyetem Egészségügyi Központja. A túl nagy dózisban használt xilit azonban olyan mellékhatásokat okozhat, mint a bél gázosodása és hasmenés. A gyermekeknél naponta 30 gramm már súlyos mellékhatásokhoz is vezethet, ezért fontos, hogy még a nyírfacukor esetében is odafigyeljünk gyermekünk cukorbevitelére. A fogszuvasodás már napi 4,3-10 gramm fogyasztásával is megelőzhető, ugyanennyivel a fülgyulladás is elkerülhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése